MATH 661.FA21 Practice Final Examination 2

Solve the problems for your appropriate course track. Problems probe understanding of the course concepts. Formulate your answers clearly and cogently. Sketch out an approach on scratch paper first. Then briefly transcribe the approach to the answer you turn in, followed by appropriate calculations and conclusions, within allotted time. Use concise, complete English sentences in the description of your approach.

Each question is meant to be completely answered and transcribed from proof to final copy within thirty minutes. Concentrate foremost on clear exposition of the concept underlying your approach.

1Track 1

  1. Consider the solution f(t) to

    f(t)=arg⁡minp(t)||cos⁡t-⁡p(t)||∞,

    where p(t) is a first-degree polynomial. Is f(t) an acceptable approximation of cos⁡t over the interval [0,π/2]? If not, is there a restriction of f to a subinterval [a,b]⊂[0,π/2] that is an acceptable approximation?

    Solution. Per equi-oscillation theorem the error e(t)=p(t)-f(t), p(t)=c0+⁡c1⁡t would change sign three times over interval [0,π/2], at 0, ξ,π/2, where ξ is some intermediate point 0<ξ<π/2. This implies e(0)=p(0)-f(0)=p(0)-1>0, hence p(0)>1, an inadmissable value for cosine. An inf-norm approximant q(t)=d0+d1⁡t can be constructed on some interval [a,π/2] such that q(a)=1.

    Figure 1.

  2. Determine the quadrature nodes xi such that

    ∫0∞e-α⁡t⁡f(t)⁡dt=∑i=01⁡wi⁡f(xi)+e2,

    has maximal order of accuracy.

    Solution. The quadrature error e2 has minimal order for Gauss-Laguerre quadrature with scalar product

    (f,g)=∫0∞e-α⁡t⁡f(t)⁡g(t)⁡⁡dt=1α∫0∞e-s⁡f(s/α)⁡g(s/α)⁡⁡ds.

    The quadrature nodes are roots of φ2 obtained by orthogonalization of {1,s,s2}. Carry out Gram-Schmidt.

    0

    φ0=1/(1,1)1/2

    (1,1)=∫0∞e-s⁡⁡ds=1⇒φ0=1⁡.

    1

    φ1=g1/(g1,g1)1/2, g1=s-(s,φ0)⁡φ0

    (s,φ0)=∫0∞e-s⁡⁡s⁡ds=1,⁡
    g1=s-1
    (g1,g1)=1⇒
    φ1=s-1

    2

    φ2=g2/(g2,g2)1/2, g2=s2-(s2,φ0)φ0-(s2,φ1)φ1

    (s2,φ0)=2,(s2,φ1)=4⇒
    g2=s2-4⋅(s-1)-2⋅1=s2-4s+2

    Roots of φ2 are the same as of g2, hence the quadrature nodes are at

    s1,2=2±2,

    or in terms of t

    t1,2=1α(2±2).
    ∫0∞e-α⁡t⁡f(t)⁡dt≅∑i=01⁡wi⁡f(xi)=w0⁡f(1α(2-2))+w1f(1α(2+2)).

    The weights are determined by imposing moment conditions for 1,t

    ∫0∞e-α⁡t⋅1⁡dt=1α=w0+w1
    ∫0∞e-α⁡t⋅t⁡dt=1α2=w0⋅(1α(2-2))+w1⋅(1α(2+2)).

  3. For what values a is the matrix

    𝑨=[ 1 a a a 1 a a a 1 ]

    positive definite?

    Solution. 𝑨 is positive definite if for any 𝒃∈ℝ3, 𝒃T𝑨⁡𝒃>0, under which condition 𝑨 is symmetric positive definite, and admits an orthogonal diagonalization

    𝑨=𝑸T⁡𝚲⁡𝑸,

    hence 𝒄T⁡𝚲⁡𝒄>0, with 𝒄=𝑸⁡𝒃, and 𝑨 would need to have positive eigenvalues for it to be positive definite. The eigenvalue problem is

    𝑨⁡𝒙=λ⁡𝒙⇒(𝑨-λ⁡𝑰)⁡𝒙=𝟎,

    and λ is an eigenvalue if the homogeneous system admits a non-trivial solution, or is a root of the characteristic polynomial

    p(λ)=det(𝑨-λ⁡𝑰)=1-3a2+2a3-3λ+3a2⁡λ+3⁡λ2-λ3

    Since

    [ a a a a a a a a a ]

    is of rank 1, λ=a-1 is a double eigenvalue

    p(λ)=(a-1-λ)2(1+2a-λ).

    𝑨 is s.p.d. if

    λ1,2=1+a>0⇒a>-1

    and

    λ3=1+2a>0⇒a>-1/2.

    The more restrictive condition is a>-1/2.

  4. Compute the first three significant digits of eigenvalue λ≅10 of

    𝑨=[ 2 0 -1 -2 -10 0 -1 -1 4 ].

    Solution. Apply inverse power iteration with shift μ0=10, from starting vector

    𝒗0=[ 1 0 0 ]
    (𝑨-μ⁡𝑰)𝒗1=𝒗0⇔
    [ -8 0 -1 -2 -20 0 -1 -1 -6 ]𝒗1=[ 1 0 0 ]⇒𝒗1=1157⁡[ -20 2 3 ]

    Compute Raleigh quotient to obtain next approximant μ1 of eigenvalue

    μ1=𝒗1T𝑨⁡𝒗1𝒗1T⁡𝒗1=2.4,

    and continue procedure to convergence.

  5. Reduce the matrix 𝑨 above to lower triangular form by a Givens rotation.

    Solution. Only one rotation has to be applied in order to eliminate element 1,3

    [ cos⁡θ 0 -sin⁡θ 0 1 0 sin⁡θ 0 cos⁡θ ][ 2 0 -1 -2 -10 0 -1 -1 4 ]=[ -cos⁡θ-4⁡sin⁡θ ],

    with θ determined from

    cos⁡θ+4⁡sin⁡θ=0⇒tan⁡θ=-14.

2Track 2

  1. Determine the eigenvalues, determinant, and singular values of a Householder reflector.

    Solution. A Householder reflector 𝑯∈ℝm×m

    𝑯=𝑰-2𝒗⁡𝒗T𝒗T⁡𝒗

    is an orthogonal matrix hence eigenvalues are ±1, determinant is ±1, and singular values are all 1.

  2. Construct a second-order, centered discretization of the Laplacian operator

    ∇2u(xi,yj)

    on a Cartesian grid xi=i⁡h, i=0,..,m+1, yj=j⁡h, j=0,..,n+1. Assume u0j=ui0=um+1,j=ui,n+1=0. Express the discretization as a matrix 𝑨 acting on the vector

    𝒖=[ u11 u21 .. um1 u12 .. um⁡n ]T.

    Present an efficient algorithm to orthonormalize 𝑨, i.e., compute 𝑸⁡𝑹=𝑨.

    Solution. The second-order centered derivative approximation is

    dfdt≅δf=fi+1/2-fi-1/2h⇒d2fdt2≅δ2f=fi+1-2fi+fi-1h2.

    The Laplacian at (i,j) is approximated by

    ∇2u(xi,yj)=1h2(ui+1,j+ui,j+1+ui-1,j+ui,j-1-4⁡ui,j),

    with 𝑨 a penta-diagonal matrix

    𝑨=[ -4 1 0 ⋯ 1 ⋯ ⋯ 1 -4 1 ⋯ 0 1 ⋯ 1 -4 1 ? ⋱ ].

    Given that 𝑨 is sparse, the most efficient Q⁡R factorization is through Givens rotators to eliminate element (i,j)

    Gi,j=[ 1 ⋱ cos⁡θ ⋯ -sin⁡θ ⋯ ⋱ sin⁡θ cos⁡θ ⋱ ]
  3. Prove that the eigenvalues of a Hermitian matrix are real. Prove that the eigenvalues of a skew-Hermitian matrix are pure imaginary.

    Solution. Take adjoint of

    𝑨⁡𝒙=λ⁡𝒙⇒⁡𝒙∗⁡𝑨⁢∗=𝒙∗⁡𝑨=λ‾⁡𝒙∗

    Multiply first on left by 𝒙∗, second on right by 𝒙 and obtain

    𝒙∗⁡𝑨⁡𝒙=λ⁡𝒙∗⁡𝒙=λ‾⁡𝒙∗𝒙

    Since 𝒙≠𝟎 it results that λ=λ‾, hence λ is real. Similar proof for skew-hermitian case 𝑨∗=-𝑨

  4. Find a two-point Gaussian quadrature for the integral

    F(s)=∫0∞e-s⁡t⁡f(t)⁡dt,s>0.

    Derive the error expression, its leading order, and how it scales with s as s→∞.

    Solution. Upon rescaling

    ∫0∞e-s⁡t⁡f(t)⁡dt=1s∫0∞e-⁡u⁡f(us)⁡du⁡.

    See Track 1 for Gauss-Laguerre quadrature, and apply.

  5. Determine the values a,b,c such that

    f(t)={ 3+t-9t2 t∈[0,1] a+b(t-1)+c(t-1)2+d(t-1)3 t∈[1,2] .,

    is a cubic spline with knots x0=0, x1=1, and x2=2. Determine d such ||f''||2 is a minimum.

    Solution. At the common node (knot) x1 impose continuity in function and first two derivatives

    -5=a
    -17=b
    -18=2c⇒c=-9.

    Compute

    S(d)=||f''||2=∫02f(t)⁡dt=∫01(-18)2⁡dt+∫12(-18+6d(t-1))2⁡dt

    and impose

    S'(d)=0

    to determine d.